Τοποθεσία – Αξιοθέατα

Το γραφικό παραθαλάσσιο χωριό της Νέας Φώκαιας με τον καλοδιατηρημένο βυζαντινό πύργο του Αγίου Παύλου, το γραφικό λιμανάκι, τις όμορφες παραλίες και τα καθαρά νερά, προσελκύουν τουρίστες κάθε ηλικίας. Το χωριό έχει πάνω από 2000 κατοίκους, οι οποίοι το καλοκαίρι ξεπερνούν τους 10.000 και απέχει μόλις 78 χιλιόμετρα από την όμορφη Θεσσαλονίκη, την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ελλάδας. Είναι ένα από τα νεότερα χωριά της Κασσάνδρας, που ιδρύθηκε το 1924 από πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Αν και νέο χωριό, δείχνει μια μακρά ιστορία. Η περιοχή κατοικείται από τα αρχαία χρόνια. Το χωριόΝέα Φώκαια είναι το αρχαίο χωριό του Αγίου Παύλου (το όνομα του χωριού, σύμφωνα με την παράδοση, προέρχεται από το αγίασμα του Αγίου Παύλου, που βρίσκεται στην περιοχή), το οποίο καταστράφηκε μεταξύ 1321 και 1407. Για τον λόγο αυτό οι παλιότεροι κάτοικοι της Κασσάνδρας, ακόμη και σήμερα, αποκαλούν τη Νέα Φώκαια, Άγιο Παύλο.
Μετά το 1407, η κοινότητα της Αθωνικής Μονής του Αγίου Παύλου εξελίχθηκε σταδιακά σε μια από τις πιο αξιόλογες της μονής. Ο Πύργος του χωριού, που βρίσκεται σε δεσπόζουσα θέση, ήταν ένα από τα πιο επιβλητικά του είδους του στην Κασσάνδρα. Από τα κτίρια της κοινότητας σώθηκαν μόνο δύο τμήματα από τις δύο μεγάλες ισόγειες πτέρυγες του 19ου αιώνα και τον ναό των 12 Αποστόλων. Ο ναός αυτός έχει δύο οικοδομικές φάσεις. Το ανατολικό μισό του ναού χρονολογείται πριν από την επανάσταση του 1821, ενώ το δυτικό μισό του ναού στα μέσα του 19ου αιώνα.
Στον λόφο του πύργου, στα προϊστορικά χρόνια, υπήρχε ένας αξιόλογος οικισμός, που πιθανότατα ιδρύθηκε γύρω στο 5000 π.Χ. Δεν γνωρίζουμε πότε χτίστηκε ο πύργος, αν και υπάρχει η αβάσιμη πεποίθηση ότι αυτό το κτίριο βρισκόταν εκεί από το 1407. Το 1821 ο πύργος ιδρύθηκε ως έδρα του αρχηγού της επανάστασης στη Χαλκιδική Εμμανουήλ Παπά.

[metaslider id=”656″]
Ένα πανηγύρι με μεγάλο ενδιαφέρον είναι το πανηγύρι των Αγίων Πέτρου και Παύλου στις 29-30 Ιουνίου. Η τελετή γίνεται στο παρεκκλήσι του Αγίου Παύλου, στην είσοδο του χωριού. Ουσιαστικά πρόκειται για μακεδονικό τάφο λαξευμένο σε βράχο, που αύξανε το δέος και στους επισκέπτες, καθώς σύμφωνα με την παράδοση ο Απόστολος Παύλος κατέφυγε εκεί για να γλιτώσει από τους διώκτες του. Στο εσωτερικό του βρίσκονται ανασκαμμένα δωμάτια και μια υπόγεια δίοδος, που οδηγεί στον αγιασμό.
Δεξιά του Αγιασμού υπάρχει ένα σκοτεινό ορθογώνιο δωμάτιο, το μόνο μέρος όπου οι επισκέπτες μπορούν να σταθούν όρθιοι. Σήμερα υπάρχουν μόνο λίγα ίχνη τοιχογραφιών στις γωνίες του δωματίου. Στην αίθουσα υπάρχει μαρμάρινη στήλη που σχετίζεται με τον βωμό του παρεκκλησίου.
Το χωριό διαθέτει αξιόλογη τουριστική υποδομή, που περιλαμβάνει πολυτελή ξενοδοχεία, διαμερίσματα, εστιατόρια, ταβέρνες, ψαροταβέρνες, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία κ.α. Στη θέση του Πύργου τους καλοκαιρινούς μήνες πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενταγμένες στο Φεστιβάλ Κασσάνδρας.
[metaslider id=”1039″][metaslider id=”1040″]

Μετάβαση στο περιεχόμενο